Zasięg lotu ptaków

Bocian biały to ptak z rodziny bocianowatych, który ma dosyć duży zasięg występowania. Jest to gatunek, który spotkać można przede wszystkim na obszarze środkowej i wschodniej Azji, Półwyspu Pinerejskiego, Półwyspu Bałkańskiego, Azji Mniejszej i Azji Środkowej oraz Północnej Afryki. Bociany białe przyzwyczaiły się do mokrych terenów nizinnych, które charakteryzują się niską roślinnością, natomiast niezwykle często zagnieżdżają się niedaleko obszarów zamieszkiwanych przez człowieka.

Swoje gniazda bociany białe tworzą w większości przypadków na wysokich drzewach bądź też różnorodnych słupach oraz kominach. Budują kolistego kształtu gniazda, których szerokość mierzy standardowo około 1,5 metra. Ulubionym przysmakiem bociana białego są drobne bezkręgowce, płazy, małych rozmiarów gady, ryby, bądź też nawet mniejsze gryzonie. Gatunki tego ptaka osiągają niezwykle często nawet do 100 centymetrów długości.

Ptaki

Również rozpiętość skrzydeł tego przedstawiciela bocianowatych jest zaskakująca- może sięgnąć nawet 200 centymetrów. Bocian biały to gatunek ptaka, który charakteryzuje się tym samym upierzeniem u dwóch płci. Głowa, tułów i brzuch bociana białego są w białym kolorze, natomiast na skrzydłach posiada czarne lotki. Kontrastem są czerwone nogi i dziób, dzięki którym ptak ten jest szalenie prosty do rozpoznania. Lęg bociana białego zdarza się raz do roku.

Przypisywane bocianowi „klekotanie” to oznaka przeżywanego okresu godowego, który kończy się w większości przypadków wysiadywaniem (przez okres od 31 do 41 dni), a później zniesieniem  przez samicę od 3 do 5 jaj. Bocian biały jest samodzielny w mniej więcej 70 dniu od urodzenia. Ptaki te nie lubią zimnego klimatu, dlatego w tym okresie wyruszają w podróż w kierunku gorącej Ameryki Południowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *