Gdzie ptaki mieszkają?

Jastrząb gołębiarz, występujący również pod inną nazwą jastrzębia zwyczajnego, to duży ptak drapieżny, który wywodzi się z rodziny jastrzębiowatych. Miejscem, które upodobał sobie ten ptak do zamieszkiwania, jest przede wszystkim strefa lasu iglastego znajdująca się na północnej półkuli globu ziemskiego. Jastrzębia gołębiarza zobaczyć można więc w Europie, Azji, Ameryce Północnej oraz północnych rejonach Afryki.

Jastrząb gołębiarz zaliczany jest raczej do ptaków będących gatunkiem osiadłym. Koczowanie gatunku zauważa się jedynie poza okresem lęgowym, kiedy to ptaki zamieszkujące chłodniejsze rejony Ameryki Północnej oraz Azji lecą w stronę rejonów, które cechują się nieco łagodniejszym klimatem. W Polsce jastrząb gołębiarz żyje bardzo nielicznie, a pojawiająca się zima jest dla niego pretekstem do dalekich wojaży, podczas których zamierza poszukać wystarczająco ciepłego klimatu.

Ptaki tereny

Wierzchnia strona ciała dorosłych osobników jastrzębia gołębiarza jest szaro popielata. W innym kolorze jest z kolei spód, którego jasny popiel pokryty jest w dodatku poprzecznymi, falistymi prążkami. Traktuje się to za bardzo charakterystyczną cechą morfologii  jastrzębia gołębiarza. Inaczej prezentują się natomiast młode osobniki, których wierzch ciała jest mocniej brązowy, a faliste prążki zastępowane są przez plamki, których kształt przyrównuje się do spadających kropel wody.

Samice i samce jastrzębia gołębiarza różnią się wielkością. Jednakowo długość ciała, długość ogona jak również rozpiętość skrzydeł ma wyższe wartości u samicy. Jastrząb gołębiarz jest samotnikiem, który partnera poszukuje tylko w okresie godowym. Jego skryty , a także tryb życia i milczące usposobienie to inne cechy, które są rozpoznawalne dla tego właśnie gatunku ptaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *